Memorabel

 

 

Kleedkamer: die met een bed met een geweldig liggend Auping matras.
Onderweg: dat de TomTom vlakbij het theater ‘karren’ zegt en je terug zegt: ja, ik rijd toch. En dat de TomTom de straat bedoelt die Carré heet.
Scene: dat ik me letterlijk blootgeef aan publiek als ex-boulimia-er.
Liever niet meer: niet naar de repetitie durven, onderweg de auto stoppen en hulplijnen bellen om hoe dan ook bij de repetitie te komen.
Terugweg na optreden: waar is nou dat Mc Donalds bord?
Vooroordeel publiek: hebben jullie echt wat… want je ziet helemaal niets aan jullie.
Professioneel: de eerste echte flyer van De Firma Zorgbehang & T-shirts met het Firma logo
Lievelingsscene: familiescène en opbieden medicatie

Met 2019 in zicht word ik stiekem een beetje sentimenteel en blik terug op afgelopen tijd. November dit jaar bestond De Firma Zorgbehang 10 jaar en wat is er in die jaren veel gebeurd, gespeeld, ontwikkeld en bereikt.

 

Een van de eerste optredens in 2009 was in de RAI. In de RAI! Stonden we daar als niet ervaren spelers voor 600 man publiek met knikkende knieën. Angstzweet? Yep. Het podium was groot, de ervaring en het enthousiasme van het publiek eveneens.
In de afgelopen jaren hebben we gespeeld in kantines, bij de belastingdienst, de koepelgevangenis, op straat, festivals, in kleine en grote theaters, van Friesland tot aan Maastricht en alles wat daar tussenin ligt.

Voor de ene speler was (en is) de Firma een re-integratieplek om opgedane GGZ ervaringen om te zetten in een andere vorm. Voor anderen een stageplek, een plek om op je bek te gaan en weer op te staan (ben ik kwalitatief erg goed in), een plek om spelervaring op te doen.

 

Voor mij is de Firma life saving geweest in een periode van mijn leven dat alles zwart was. Tijdens de repetities voelde en herkende ik iets van mezelf wat ik lang kwijt ben geweest. En al was dat gevoel er soms maar een paar minuten, het was er. En het maakte het de moeite waard om de week er op weer te gaan. Om überhaupt te kiezen om te blijven ademen.

 

In onze nieuwste voorstelling Voor de kiezen zie en hoor je in de vormgeving, de muziekkeuze en scenes 10 jaar Firma voorbij komen. De badeendjes en het ziekenhuisscherm uit de beginjaren, de kooien uit Control Alt Delete,  Van een chaotisch beginbeeld – wisten wij veel waar we in 2008 aan begonnen tot aan het strakke eindbeeld, daar waar we nu staan en verder.