10 september 2014 was in de Fokker Terminal in den Haag het congres “Anders denken over psychische aandoeningen”. Dit congres was groots opgezet, georganiseerd door het ministerie van VWS. Minister-president Rutte opende het congres. Onder de sprekers waren minister Schippers, de voorzitters van GGZ Nederland en de LPGGZ, en schrijfsters Myrthe van der Meer en Isa Hoes. Het was indrukwekkend om Mark Rutte de woorden “psychose” en “herstel” te horen gebruiken in positieve zin, en om Isa Hoes gepassioneerd te horen pleiten voor meer openheid over psychiatrische aandoeningen.

 

De Firma Zorgbehang was heel goed vertegenwoordigd op dit congres. Ten eerste werd in samenwerking met de Stigmatour de mooie gele anti-stigmabus (in de stijl van ‘One flew over the Cuckoo’s nest’) ingewijd. De Firma verzorgde een korte voorstelling in deze bus, met als thema zelfstigma. Daarnaast was er natuurlijk veel informatie in en om de bus, bijvoorbeeld van de ambassadeurs van de Stichting Sterk zonder Stigma. Ook kon het spel “een steekje los” gespeeld worden. Al met al was dit een hele mooie aftrap van de Stigmatour, waarover jullie beslist nog meer zullen horen.

 

Naast de voorstelling in de bus, speelde de Firma Zorgbehang op dit congres een nieuwe uitvoering van de voorstelling “Subjectief getekend”. Nieuw waren vooral een tweetal monologen over zelfstigma van de recent aangenomen speelsters Miranda en Lotte. Ook zij hebben hiervoor inspiratie gehaald uit hun eigen ervaringen in de psychiatrie. De voorstelling werd heel goed ontvangen en er werd zelfs over getwitterd door een aantal bezoekers.

 

Last but not least heeft deze voorstelling geleid tot een aantal toekomstige boekingen, bijvoorbeeld bij UWV en het ministerie van SZW. Dat zijn instellingen die best geraakt mogen worden door (psychiatrisch) ervaringstheater 🙂 , dus we zijn er trots op voor hen te gaan spelen.