Een feestje om naar te kijken

 

 

De Firma Zorgbehang heb ik een aantal keren mee mogen maken en dat was steeds een feestje om naar te kijken. Ze zijn professioneel, met de nodige zelfspot, soms hilarisch, de thema’s herkenbaar en niet te vergeten: het zijn erg aardige mensen!

 

Ik vind dat de Firma Zorgbehang niet mag ontbreken op bijeenkomsten die aansluiten bij hun thema, het maakt de dag compleet en zorgt voor een prettige, boeiende onderbreking van de (vaak enorme rij) sprekers…

 

Angelique Krüger,

dagvoorzitter kick-off Kwartiermakersfestival Arnhem

presentratrice TV Gelderland

Recht voor zijn raap

 

Sinds een jaar ongeveer zijn we in Malburgen gestart met het kwartiermaken in samenwerking met de RIBW.

Kwartiermaken betekent een verbinding leggen, ruimte maken voor bewoners van de RIBW in de wijk en andersom de wijk open laten staan voor de bewoners van RIBW.

Een hele nieuwe wereld voor ons als welzijnswerkers.

 

Al heel lang heb ik het idee een theatergroep op te starten in Malburgen omdat ik denk en vind dat je met theater heel veel kunt laten zien over de beleving en leefwereld van bewoners van een wijk en ik vind het goed passen binnen het project Kwartiermaken.

 

Zoals zoveel mensen “google” ik wat af en zo kwam ik bij theatergroep Zorgbehang.

In het kader van het kwartiermaken speelden zij op de kick-off van het kwartiermakersfestival (dat in september zal plaatsvinden in Arnhem).

 

Ik had al van alles over deze theatergroep gehoord en heel nieuwsgierig nam ik plaats in de zaal. Ze speelden zo sterk! Heel confronterend in hun thema’s en aanpak, maar met heel veel humor. Niets “verborgen”maar recht voor zijn raap. Het sprak me heel erg aan en het is precies het idee zoals ik het graag ook in Malburgen zou willen zien. Geen ellenlange stukken, maar kort, bondig en humoristisch.

 

Ik ben er super enthousiast over en hoop dat ook dat veel mensen naar hen komen kijken in september tijdens het festival. Echt de moeite waard!

Ze hebben er een fan bij.

 

Eus de Wit,

kwartiermaakster Malburgen vanuit Stichting Rijnstad ism RIBW

De spijker met precisie op zijn kop slaan

 

De eerste ontmoeting met de Firma Zorgbehang was toen zowel zij als ik een soort ‘werkbezoek’ brachten bij een theatervoorstelling over autisme.

Je praat wat met elkaar en ik was direct nieuwsgierig naar hun werk..

En zo werd ik een paar weken later heel erg verrast door hun optreden tijdens de opening van het Kwartiermakersfestival in Arnhem.

 

Je kunt er veel woorden aan wijden maar, artistiek, creatief, spannend, humoristisch, energiek, ondeugend en een tikkeltje shockerend, zeggen genoeg. Dat vond ik de grote verrassing van de Firma Zorgbehang.

 

Ik vind De Firma Zorgbehang gewoon leuke bevlogen mensen en het optreden vond ik heel verrassend, spannend en een hamer die de spijker met chirugische precisie op zijn kop slaat.

 

Inhoudelijk hebben ze niet de meest makkelijke boodschap. Erg bijzonder om die dan toch op deze manier over te brengen.

Het dwingt je om op het eind na te denken. Niet alleen over de makers en hoe ze op een creatieve manier communiceren, maar ook over de boodschap waarmee ze je confronteren.

 

Harold Borger

MultimediaVision www.haroldborger.nl

Creatief Leider Theatergroep Drift, www.theatergroepdrift.nl

Breinfestijn 2013

 

We hebben op het Breinfestijn errug van jullie genoten.

Jullie enthousiasme was geweldig en de scene’s waren schitterend.

Dacht ik toch echt dat die rokende zwangere dame zichzelf voor schut zette?!!?? Mooi acteer werk.

Grote dank voor jullie optredens!!

 

Esther Werner, Bestuur Stichting Breinfestijn Deventer

Ervaringen van de VMDB

 

Tijdens het organiseren van een informatiemarkt voor de VMDB ontstond het idee om ook iets te doen met theater en Ggz, dit om de markt een extra feestelijk tintje te geven.

 

Als je met twee benen in de GGz staat is een theatergroep die aansluit bij zo’n markt snel gevonden. Afspraken maken over het programma zodat het optreden aan zou sluiten bij de markt bleek geen probleem.

 

Tijdens en na het optreden was het publiek enthousiast: wat een herkenning! De Firma Zorgbehang maakt theater dat past als het levenslied! Met een lach en een traan.

Mocht er volgend jaar weer een markt georganiseerd worden dan hoop ik dat de Firma Zorgbehang weer van de partij kan zijn.

 

Sacha van Geel,

regionaal contactpersoon VMDB regio Gelderland

Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen

www.vmdb.nl

Ervaringen van GGNet

Symposium Familie telt mee, te Apeldoorn

 

Tijdens de voorbespreking werd goed doorgevraagd en samengevat, zodat we wisten dat er een goed beeld van onze verwachtingen was. We hebben de theatergroep ingezet bij het symposium Familie telt mee, waarbij o.a. het belang van het betrekken en ondersteunen van naast betrokkenen duidelijk werd gemaakt. De theatergroep wist dit goed over te brengen in de verschillende scenes. De aanwezigen waren duidelijk onder de indruk van de sfeer en het thema dat werd neergezet.

 

Het inzetten van de theatergroep heeft volgens ons een positieve bijdrage gegeven aan het symposium.

 

Debby Janssen

preventiefunctionaris GGNet Apeldoorn

www.ggnet.nl