ZO staat voor “Zelf en Ontwikkeling”.

 

De RIBW-AVV (regionale instelling voor begeleid en beschermd wonen Arnhem/Veluwevallei) zet in op herstelondersteunende zorg en doet dat onder deze noemer.

 

Enkele jaren geleden hebben we deze voorstelling al eens gemaakt en uitgevoerd.
Nu kregen we opnieuw de vraag om hem te uit te voeren en dat wilden we graag.
Wij hebben ons gedurende die jaren ontwikkeld en laten informeren en realiseerden ons, dat we hier en daar de teksten moesten aanpassen om mee te gaan in de herstelondersteunende trend in de GGz in ons land. De basispijlers hiervan zijn herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid.

 

En zo stonden we met een bekende, maar ook een beetje vernieuwde voorstelling op 28 januari in het pittoreske theater Het Hof in Arnhem.

 

Ons publiek bestond uit onze gelijken, namelijk (voormalig) GGz-cliƫnten. En dat bleek al gauw toen we aan het spelen waren: we kregen instemmende en meevoelende reacties uit het publiek.
Wat speelt dat toch lekker, als je merkt dat je contact heb met je toeschouwers.

 

Na de voorstelling gaven we zoals vaak gelegenheid tot het stellen van vragen.
En hoe ontroerend was de eerste reactie: een dame sprak met tranen in haar stem de volgende woorden: “Ik vind het zo jammer, dat ik mijn ouders niet heb meegenomen hier naartoe. Jullie hebben laten zien, waarvoor ik steeds de woorden niet kan vinden.”

 

Ook kwamen er vragen als:
Hoe gaan jullie om met de stress voor voorstellingen?
Krijgen jullie ook wel eens een terugval in jullie aandoeningen en hoe doe je dat dan met voorstellingen?
Antwoord op deze vragen: “Optreden kost stress, maar levert ook heel veel plezier en voldoening op. Omdat we ons professioneel willen opstellen, betekent dat dat we dan andere dingen in ons leven goed om de optredens moeten plannen en managen. Maar soms lukt het ook wel eens niet. Sommigen van ons nemen wel eens een tijdje rust van De Firma. We hebben geen vaste rollen, dus dat kan. Een voorwaarde om firmant te kunnen zijn, is dat je enige afstand van je eigen aandoening en het lijden eraan moet hebben.”
Dit ervoeren we als zeer relevante vragen in het ZO-thema en we kregen dan ook van zowel het publiek als de organisatoren als feedback, dat het een zinvolle bijeenkomst was.

 

Ook voor ons was het hele proces, tijdens de repetities tot en met de nabespreking een proces in het teken van “zelf en ontwikkeling”.
Dit is waarom wij met hart en ziel “firmanten” zijn en willen zijn!

 

Mirjam Giphart